Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout
26. 6. 2024

Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout

Prodej nemovitosti může být stresující záležitost, ať už prodáváte dům, byt nebo komerční prostor. Mnoho majitelů nemovitostí se při této příležitosti dopouští různých chyb, které mohou proces prodeje značně zkomplikovat a prodloužit. V tomto článku zjistíte, jaké jsou nejčastější chyby, kterých se prodávající dopouštějí, a obdržíte praktické rady, jak se jim vyhnout.

Podcenění přípravy nemovitosti k prodeji

Příprava nemovitosti k prodeji je klíčovým krokem, který mnozí majitelé podceňují. Správná prezentace může výrazně zvýšit atraktivitu vaší nemovitosti a zkrátit dobu potřebnou k jejímu prodeji. Jednou z nejčastějších chyb je nedostatečný úklid a úprava prostoru. Potenciální kupci si vytvářejí první dojem během několika vteřin, proto je důležité, aby vaše nemovitost vypadala co nejlépe. Zajistěte, aby byl interiér čistý a uklizený, zbavte se osobních předmětů a nadbytečného nábytku.

Další častou chybou je zanedbání drobných oprav a údržby. Věci jako nefunkční dveře, kapající kohoutky nebo praskliny ve zdech mohou odradit zájemce a snížit hodnotu vaší nemovitosti. Investice do těchto oprav může být minimální ve srovnání s jejich přínosem. Zvažte také využití služeb profesionálního home stagingu, který vám pomůže optimalizovat vzhled a atmosféru vašeho domu či bytu. Profesionální stylizace může výrazně zvýšit atraktivitu nemovitosti na realitním trhu a přilákat více zájemců.

Pokud je váš dům nebo byt prázdný, zvažte zapůjčení nábytku a dekorací, které prostor zútulní a dodají mu příjemnou atmosféru. Nezapomeňte také na venkovní prostory – dobře udržovaná zahrada nebo balkon mohou rozhodnout o prodeji. Celkově je důležité připravit svou nemovitost tak, aby na potenciální kupce působila co nejpříjemněji a nejprofesionálněji.

Nesprávné stanovení prodejní ceny

Jednou z největších chyb, které mohou majitelé nemovitostí při prodeji udělat, je nesprávné stanovení prodejní ceny. Přemrštěná cena může odradit potenciální kupce a způsobit, že vaše nemovitost bude na trhu ležet déle než je nutné. Na druhou stranu příliš nízká cena může znamenat ztrátu významného zisku. Klíčové je najít rovnováhu a stanovit cenu odpovídající skutečné hodnotě vaší nemovitosti i aktuálním tržním podmínkám.

Prvním krokem by mělo být provedení důkladného průzkumu trhu. Prostudujte si ceny podobných nemovitostí ve vašem okolí a vezměte v úvahu faktory jako velikost, stav a lokalita. Spolupráce s profesionálním realitním makléřem může být velmi přínosná; makléř má přístup k aktuálním tržním údajům a poskytne kvalifikovaný odhad hodnoty vaší nemovitosti.

Během prodejního procesu může být nutné cenu upravit podle zájmu kupujících či dalších okolností. Mějte na paměti důležitost prvních týdnů po uvedení nemovitosti na trh; právě tehdy máte největší šanci přilákat zájemce, proto by měla být cena správně nastavena hned od začátku. Pokud se zájemci nehrnou, může to signalizovat příliš vysokou cenu - zde je vhodné ji přehodnotit.

Prodej nemovitosti je komplexní proces vyžadující pečlivou přípravu a strategické rozhodování. Vyvarujte se nejčastějších chyb jako podcenění přípravy nemovitosti nebo nesprávné stanovení ceny – tím výrazně zvýšíte své šance na rychlý a výhodný prodej.

Pokud byste chtěli další rady nebo pomoc s prodejem vaší nemovitosti, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím kontaktů na mém webu! Rád vám pomohu maximalizovat váš zisk z prodeje!

Milan Břečka
Autor: Milan Břečka

Jsem realitní makléř se specializací na lokalitu Praha 5 - Košíře, Jinonice, Motol. Umím však také prodat byt/ dům, les, louka, chaty a chalupy, kanceláře, nebytové prostory, v celé Praze.

 

Kdo je Milan Břečka

Jsem je zkušený a stále učící se realiťák razící heslo:

BUĎ MÁŠ VÝSLEDKY NEBO VÝMLUVY. NEMŮŽEŠ MÍT OBOJÍ

Jsem týmový hráč, proto se obklopuji týmem lidí, kteří jsou zaměřeni na spokojenost klienta a kvalitně odvedenou práci. 

  1. Hodinový manžel - skvělý pán se vstřícným přístupem a odhodláním uspět 
  2. Studio Barák - nafotí, natočí, připraví, otextují, nadabují a další... 
  3. Sabina - asistentka a klíčová postava v mém týmu ( má skvělý zákaznický přístup a prostě dýchá pro Vás)

Mám zkušenosti s typy majitelů:

  • rozhádaní majitelé
  • rozvádějící se manželé
  • dědicové
  • introverti ( neradi komunikující)
  • učitelé
  • podnikatelé
  • psychologové
  • obchodníci a majitelé firem
  • developeři
  • cizinci
  • mladý pár nemající zkušenost
  • investoři
  • a další....

 

Prodal jsem:

  • developerský projekt ( Třebonice) 
  • byty
  • domy ( velké či malé)
  • pozemky - lesy, louky, luky, pole
  • prodejnu
  • a další....

Vize

Sen je být nejdoporučovanější makléř v Košířích, Jinonicích a Motole. Lidé si mé jméno předávají a sdílejí protože věří, že Milan Břečka se o prodej a celou jeho problematiku postará.  

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Úspěšné kroky k prodeji

zpracováním osobních údajů